Naturalistic Rider Study 31.08.2011

 

De Amerikaanse organisatie voor motorfietsveiligheid MSF en het vervoersinstituut van de universiteit van Virginia zijn samen een uniek onderzoek begonnen naar de oorzaken van motorongevallen: de “100  Motorcyclists Naturalistic Study”.


Bij zo’n onderzoek volgt men het rijgedrag van een aantal motorrijders tijdens hun dagelijkse kilometers door het verkeer.

 

Men kwam tot dit idee na het succesvolle onderzoek in 2005 waarbij men 100 auto’s en het gedrag van de bestuurder volgde. Deze onderzoeksmethode wordt nu overal op de wereld gevolgd, voor vrijwel alle soorten weggebruikers, tot nu toe helaas niet bij motorrijders.

 

De motorfietsen zijn voor deze studie uitgerust met een aantal meetinstrumenten: 5 camera’s (vooruitzicht, links, rechts, achter en handen en gezicht van de berijder), een apparaat dat het al of niet volgen van de rijstrook bijhoudt (“machine vision lane tracker”), voertuigsnelheid, versnellingsmeters in drie assen, gyro’s in drie assen om de stand van de motorfiets te volgen, radar (vooruitzicht), GPS, de draaisnelheden van beide wielen, de richtingaanwijzers en gebruik van elke rem.


De verwachting is dat uit dit onderzoek informatie over gedrag van de rijder zal opleveren die niet beschikbaar komt bij de conventionele ongevalonderzoeken. Dat laatste type onderzoek komt immers pas op gang als er eenmaal een ongeval is gebeurd.
Voorbeelden van zulke informatie zijn:
- het gedrag van de rijder, routineus en in bijzondere omstandigheden, over langere tijd
- hoe verlopen de bekwaamheden van de rijder in de periode vóór een voorval of ongeval,
- de volgorde van gebeurtenissen en factoren vlak vóór een voorval of ongeval,
- verschillen tussen al of niet succesvolle noodmanoeuvres,
- hoe reageren de rijder en bestuurders in zijn buurt op elkaar,
- verschillende aspecten van de bewegingen van de motorfiets.

 

Het mooie aan dit onderzoek is dat er geen controlegroep nodig is; de rijder vormt zijn eigen controle doordat zijn gedrag bij een voorval of ongeval kan worden vergeleken met zijn gedrag in alle andere omstandigheden. De verwachting is dat door terugkoppeling van de resultaten er eindelijk werk kan worden gemaakt van de verbetering van de motorrijdersveiligheid.
 

Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.