Maruyama Face design

 

Gezichtsherkenning is voor mensen buitengewoon belangrijk. Een deel van ons brein (in het Engels: Fusiform Gyrus of Fusiform Face Area) is dan ook voortdurend op zoek naar gezichten in onze omgeving. De ogen in dat gezicht zijn bijzonder belangrijk voor de herkenning. Gezichten en voorwerpen met kenmerken van een gezicht worden buitengewoon snel ontdekt.

 

Het beeld van een auto, met twee koplampen, heeft kenmerken die dat deel van ons brein activeren en zo de opvallendheid verhogen. Motorfietsen, met maar één koplamp hebben die kenmerken niet.

 

Kazuyuki Maruyama c.s. van Honda R&D in Japan onderzochten of twee koplampen in de vorm van “ogen” de opvallendheid van motorfietsen verbeteren.

 

Hun artikel:

Kazuyuki, Maruyama, Yojiro, Tsutsumi and Yutaka, Murata, Study of face design, lighting system design for enhanced detection rate of motorcycles

is te vinden op internet, bijvoorbeeld bij de NHTSA.

 

De “Face design motorcycle” en dezelfde motorfiets, maar dan conventioneel, met één koplamp.

Bron afbeelding: Kazuyuki, Maruyama e.a., Study of face design, lighting system design for enhanced detection rate of motorcycles.

 

De onderzoekers vonden een gemiddelde ontdekkingsgraad van 47,6% voor een conventionele motorfiets met één koplamp. Voor de Face design motorfiets was dat 91,4%. De gemiddelde responstijden waren 910 ms voor de conventionele motorfiets en 706 ms voor het Face design.

 

Bron afbeelding: Kazuyuki, Maruyama e.a., Study of face design, lighting system design for enhanced detection rate of motorcycles.

 

De onderzoekers concluderen dat de opvallendheid van een motorfiets toeneemt door deze kenmerken van een gezicht te geven, hetgeen de ontdekkingsgraad door potentiële botspartners in het verkeer zou kunnen verhogen.

 

Men voerde ook proeven in het donker uit, waarbij men drie koplampen op de voorkant van de motorfiets monteerde, in de vorm van een omgekeerde driehoek, die een “gezicht” moest voorstellen. In deze configuratie werd de motorfiets 2,4 keer zo vaak ontdekt als een controlemotor met drie koplampen in een wat andere vorm gegroepeerd, en deze werd weer 1,6 keer vaker ontdekt dan een motorfiets met maar één koplamp.

Update website

31 mei 2016

Nieuw: het rapport van het diepteonderzoek van Julie Brown naar ongevallen met motorfietsen is uit, zie 2.1.11. Julie Brown In-depth crash study

13 januari 2015

Nieuw: Diepteonderzoek door Penumaka naar menselijke fouten bij ongevallen tussen auto's en motorfietsen.

22 april 2014

Nieuw: 2.3.10. Elaine Hardy, Northern Ireland Motorcycle Fatality Report 2012, Indepth Study of 39 Motorcycle Collisions In Northern Ireland

4 maart 2014

Nog een nieuw diepteonderzoek naar motorongevallen in Australië: 2.1.12. Monash Universiteit.

4 maart 2014

Nieuw diepteonderzoek in Australië: 2.1.11. Julie Brown van NeuRA.